Nutrition.and.Health.in.a.Developing.[taliem.ir]

Nutrition and Health in a Developing World

ABSTRACT

Nutrition is a basic need and a key input as well as a desired outcome of economic development. The most important reason for investing in nutrition is to allow individuals to survive and thrive and reach their full potential. Quantifying the economic benefits of nutrition interventions can be a powerful way to advocate for increased resources for nutrition. Economic analysis can also help to decide how best to allocate investments to improve nutrition among competing programs, and how to use public funding most effectively. Undernutrition is associated with 3.1 million child deaths each year (45% of all child deaths in 2011 ). This includes deaths associated with stunting, wasting, suboptimal breastfeeding, fetal growth restriction, and deficiencies of micronutrients including vitamin A and zinc. Estimates of economic losses associated with individual micronutrients can be as large as 12% of GDP (Gross Domestic Product, a measure of national income). More recently, studies have attempted to estimate the losses associated with stunting, and these losses can be as large as 810% of GDP (see The Costs of Undernutrition section). Stunting is to a large  extent a consequence of diets which are chronically inadequate in quantity and quality, and is a good  indicator of overall nutritional status. Recent work suggests that breastfeeding has benefits on IQ and income later in life, which is separate from measured nutritional status.

 

INTRODUCTION

Undernutrition has a variety of consequences, depending on its severity, and on the particular nutrient (s) which is/are deficient. Economic studies have focused on the costs of at least half-a-dozen nutritional  deficiencies, including vitamin A, iron, iodine, folic acid, zinc, and chronic undernutrition as indicated by  stunting. Table 2.1 lists some of the functional consequences of deficiencies of these five micronutrients, as well as those associated with stunting, focusing on effects in early life (including effects during pregnancy). While undernutrition in the elderly is also an important topic, it is not covered here. The table also lists  consequences of suboptimal breastfeeding. Breastfeeding has impacts on mortality and cognition which are independent of the effects of stunting. According to a review by Horta and Victora there are plausible  biological mechanisms for this effect due to the presence of long-chain unsaturated fatty acids in breastmilk, not present to the same degree in breastmilk substitutes, which are associated with cortical development.

 

 

چکیده

تغذیه یک نیاز اساسی و یک ورودی کلیدی و یک نتیجه مطلوب توسعه اقتصادی است. مهمترین دلیل سرمایه گذاری در تغذیه این است که افراد بتوانند زنده بمانند و رشد کنند و به پتانسیل کامل خود برسند. Quantifying مزایای اقتصادی مداخلات تغذیه می تواند راهی قدرتمند برای حمایت از افزایش منابع برای تغذیه باشد. تجزیه و تحلیل اقتصادی همچنین می تواند کمک کند تا تصمیم بگیرد که بهترین راه برای سرمایه گذاری برای بهبود تغذیه در میان برنامه های رقابتی و نحوه استفاده از منابع مالی دولتی بیشتر باشد. سوء تغذیه با مرگ 3.1 میلیون کودک در هر سال همراه است (45 درصد از کل مرگ و میر کودکان در سال 2011). این شامل مرگ و میر ناشی از استحکام، هدر رفتن، تغذیه با شیر مادر، محدودیت رشد جنین و کمبود مواد مغذی شامل ویتامین A و روی است. برآورد زیان های اقتصادی مرتبط با مواد مغذی فرد می تواند به اندازه 1-2٪ تولید ناخالص داخلی باشد (تولید ناخالص داخلی، اندازه گیری درآمد ملی). اخیرا مطالعات تلاش کرده اند که تلفات ناشی از استقرار را تخمین بزنند و این زیان ها تا 10-10 درصد از تولید ناخالص داخلی را تشکیل می دهند (به بخش هزینه های بخش زیربنایی نگاه کنید). استحکام به میزان زیادی یک نتیجه از رژیم های غذایی است که به طور کمینه در مقدار و کیفیت کافی نیست، و شاخص خوبی از وضعیت کلی تغذیه است. کار اخیر نشان می دهد که تغذیه با شیر مادر بر منافع و درآمد بعد از زندگی تاثیر می گذارد که جدا از وضعیت تغذیه ای اندازه گیری شده است.

 

مقدمه

ناقل تغذیه دارای پیامدهای متنوعی است که بسته به شدت آن و مواد مغذی خاص که کمبود دارند. مطالعات اقتصادی بر روی هزینه های حداقل نیمی از ده تن از کمبود های تغذیه ای، از جمله ویتامین A، آهن، ید، اسید فولیک، روی و ناباروری مزمن متمرکز شده است، که نشان می دهد که با استقامت همراه است. جدول 2.1 برخی از عوارض عملکردی کمبود این پنج عنصر ریز مغذی و نیز مواردی که در اثر استقرار مواجه می شوند، با تمرکز بر اثرات در زندگی زودهنگام (از جمله اثرات در دوران بارداری) فهرست می شود. در حالی که کمبود غذا در افراد سالخورده نیز موضوع مهمی است، اما در اینجا به آن پرداخته نشده است. جدول همچنین عوارض شیردهی غیرپتیمائی را فهرست می کند. تغذیه با شیر مادر بر روی مرگ و میر و شناخت تاثیر می گذارد که مستقل از اثرات خستگی است. بر اساس بررسی هورتا و ویکتورا مکانیسم های بیولوژیکی قابل اعتماد برای این اثر به دلیل وجود اسیدهای چرب اشباع نشده با طول عمر طولانی در شیر مادر وجود دارد که در جایگزین های شیر مادر جایگزین آن نیست، که با رشد قشر مرتبط است.

 

 

Year: 2016

Publisher: SPRINGER

By :  Saskia de Pee , Douglas Taren , Martin W. Bloem

File Information: English Language/ 838 Page / size: 12.90 MB

Download

سال : 1395

ناشر : SPRINGER

کاری از : ساسکیا د پی، داگلاس تارن، مارتین والت بلوم

اطلاعات فایل : زبان انگلیسی / 838 صفحه / حجم : MB 12.90

لینک دانلود

 

 

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟
نظری بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید