Performance assessment of food safety management system in the[taliem.ir]

Performance assessment of food safety management system in the pork slaughter plants of China

ABSTRACT

The aim of this study was to investigate the status of food safety management system (FSMS) implemented at the pork slaughter plants in China, based on a detailed profile of both announced assessments carried out in 60 companies and unannounced assessments in 25 ones, with the checklist covered 29 indicators. The  results from the study indicated several factors had an effect on the status of FSMS, associated with  company size, location, target market, and valid certificates. The results also revealed a weakness of FSMS on good manufacture practices, including contamination control, pest control, clean and disinfection, facility  environment and personal hygiene. In order to precisely measure implementation performance and better identify insufficiency, unannounced assessment was shown to be more efficient than announced assessment.

INTRODUCTION

Pork is one of the most commonly consumed meats worldwide, and is also one of the foods with the fastest growing consumption rate. The growth rate of global pork consumption has increased by 10.71% over the past decade (Wu, Wang, Zhu, Hu, & Wang, 2015). Pork has historically been primary animal protein source in Chinese diets. For many years China is the biggest producer and consumer of pork (Verbeke & Liu, 2014). In 2014, China had a pork production of 56.71 million tons, which accounted for approximately half of the total production in the world (CSY, 2014). Simultaneously, food safety problems linked to pork products  have been repeatedly reported, for instance, illegally added clenbuterol, excessive antibiotic residues, and hygiene contamination issues (Bolton et al., 2002; Liu et al., 2016; Spescha, Stephan, & Zweifel, 2006;  Verbeke & Liu, 2014). To address food safety issue, every company in the global food chain needs to implement a food safety management system (FSMS) (CAC, 2009; Kirezieva et al., 2015). Each FSMS is  company specific because it is a result of the implementation of various quality assurance and legal  requirements into a companys unique  production, organization and environment (Jacxsens et al., 2011). Hazard analysis and critical control point (HACCP) has long been internationally recognized and accepted as the system for effective food safety management (CAC, 2003).

 چکیده

هدف از این مطالعه بررسی وضعیت سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی (FSMS) که در کارخانه های کشتار خوک در چین اجرا شده است، بر اساس مشخصات دقیق هر دو اعلامیه های انجام شده در 60 شرکت و ارزیابی های غیرمجاز در 25 مورد، با چک لیست 29 شاخص را پوشش داد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که عوامل متعددی بر وضعیت FSMS تأثیر می گذارند که مرتبط با اندازه شرکت، موقعیت بازار، بازار هدف و گواهی معتبر است. نتایج همچنین نشان دهنده ضعف FSMS در شیوه های تولید خوب، از جمله کنترل آلودگی، کنترل آفت، تمیز و ضد عفونی، محیط کار و بهداشت شخصی است. به منظور دقیق اندازه گیری عملکرد پیاده سازی و شناسایی کمبود بیشتر، ارزیابی غیرمجاز نشان داده شد که کارآمدتر از ارزیابی اعلام شده است.

مقدمه

گوشت خوک یکی از گوشت های مصرف شده در سراسر جهان است و همچنین یکی از غذاهائی است که سریع ترین میزان مصرف در حال رشد است. نرخ رشد مصرف گوشت خوک در دهه گذشته، 10.71٪ افزایش یافته است (وو، وانگ، ژو، هو و وانگ، 2015). خوک به طور تاریخی منبع اصلی پروتئین حیوانی در رژیم های چینی است. چین سال هاست که بزرگترین تولید کننده و مصرف کننده گوشت خوک است (Verbeke & Liu، 2014). در سال 2014 چین تولید گوشت خوک 56.71 میلیون تن داشت که تقریبا نیمی از کل تولید در جهان را به خود اختصاص داد (CSY، 2014). به طور همزمان، مشکلات ایمنی مواد غذایی مرتبط با محصولات گوشت خوار بارها گزارش شده است، به عنوان مثال، غیر قانونی اضافه clenbuterol اضافه شده، باقی مانده آنتی بیوتیک بیش از حد، و مسائل مربوط به آلودگی بهداشتی (Bolton و همکاران، 2002؛ لیو و همکاران، 2016؛ Spescha، Stephan، Zweifel ، 2006؛ Verbeke & Liu، 2014). برای رسیدگی به مسئله ایمنی مواد غذایی، هر شرکتی در زنجیره غذایی جهانی نیاز به اجرای یک سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی (FSMS) دارد (CAC، 2009؛ Kirezieva et al.، 2015). هر FSMS شرکت خاص است، زیرا این نتیجه از اجرای تضمین کیفیت و الزامات مختلف قانونی در یک محصول منحصر به فرد، سازمان و محیط زیست شرکت است (Jacxsens et al.، 2011). تجزیه و تحلیل خطر و نقطه کنترل بحرانی (HACCP) به مدت طولانی در سطح بین المللی شناخته شده و به عنوان سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی (CAC، 2003) پذیرفته شده است.

Year: 2017

Publisher :  ELSEVIER

By : Chuanwu Xiong , Changhong Liu , Feng Chen , Lei Zheng

File Information: English Language/ 9 Page / size: 741 KB

Download

سال : 1396

ناشر : ELSEVIER

کاری از : Chuanwu Xiong، Changhong لیو، فنگ چن، لی ژنگ

اطلاعات فایل : زبان انگلیسی / 9 صفحه / حجم : KB 471

لینک دانلود

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟
نظری بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید