توضیحات
ABSTRACT
Urban and peri-urban agriculture (UPA) is a well-researched landscape component, but there is a need to extend the quantitative database on West Africa as well as to explain how UPA contributes to food systems differently across locations. We therefore performed a quantitative survey of Tamale, Ghana, and Ouagadougou, Burkina Faso, using a spatially randomised sampling frame to identify farms in peri-urban villages, open-space farming zones and isolated spaces. This was complemented with focus group discussion data. After preliminary analysis, further interviews were performed to explain trends observed. Rainy season production dominated in both cities. In Ouagadougou, commercial production was concentrated in open-space farming sites, whereas in Tamale it was more dispersed, with isolated space farms playing an unexpectedly important market role. This was attributed to Tamale’s recent rapid expansion, combined with more relaxed planning implementation and a permissive legislative context. In both cities, leafy vegetables were important commercial crops. Irrigation and soil fertility management were areas where resource use efficiency could be improved. Untreated well water was a major irrigation source in Ouagadougou, as was potable water in amale, raising queries over sustainability. Inorganic fertiliser use was more common in Tamale than Ouagadougou, and the opposite was the case for compost and manure, ascribed to the existence of manure markets in uagadougou. Urban agriculture’s contribution to urban food systems is thus shaped by its historical and geographical context. Attention to planningtrajectories, irrigation and soil fertility management issues could help it contribute further.
INTRODUCTION
Urban and peri-urban agriculture (UPA) plays a unique and important role in urban food systems. armers use spaces in urban and peri-urban landscapes to provide themselves and others with food, whilst gaining income from sales (Dubbeling, Canton Campbell, Hoekstra, & van Veenhuizen, 2009). The opportunities and risks presented by UPA provide important considerations for planners and policy makers. It enjoys good access to inputs, including agrochemicals, organic wastes (Lee-Smith, 2013) and municipal and wastewater supplies (Tixier & Bon, 2006). Relatively affluent output markets demand a wide range of goods (Mawoisa, Aubry, & Le Bail, 2011). Yet it also competes with other urban land uses and industries for resources such as land, water and crop residues (Naab, Dinye, & Kasanga, 2013) and consumers and city authorities express health concerns over waste reuse (Mougeot, 2000). Some settings have legislative barriers (Cissé, Gueye Ndèye, & Sy, 2005) and resource use efficiencies are often low.
چکیده
کشاورزی شهری و پیرامونی (UPA) یک جزء چشم انداز به خوبی بررسی شده است، اما نیاز به گسترش پایگاه داده کمی در غرب آفریقا و نیز توضیح این است که چگونه UPA در سیستم های مختلف غذا در مکان های مختلف متفاوت است. بنابراین، ما یک بررسی کمی از تامیل، غنا و اوگوادوگو، بورکینا فاسو را با استفاده از یک فریم نمونه گیری تصادفی فضایی برای شناسایی مزارع در روستاهای پری شهری، مناطق فضای باز و فضاهای جدا شده انجام دادیم. این با داده های بحث گروهی تکمیل شد. پس از تجزیه و تحلیل اولیه، مصاحبه های بیشتر برای توضیح روند مشاهده شده انجام شد. تولید فصل بارانی در هر دو شهر غالب بود. در اوآگادوگو، تولید تجاری در سایت های فضای باز فضایی متمرکز شد، در حالی که در تامیل آن بیشتر پراکنده بود، با مزارع فضایی جدا شده بازی نقش غیر منتظره مهم بازار. این به گسترش سریع اخیر Tamale مربوط می شود، همراه با اجرای برنامه ریزی آرام تر و زمینه قانونی قابل قبول. در هر دو شهر، سبزیجات برگزیده محصولات مهم تجاری بودند. مدیریت آبیاری و باروری در مناطقی است که بهره وری استفاده از منابع می تواند بهبود یابد. آب سالم بدون آب، یک منبع آبیاری بزرگ در اوآگادوگو بود، همانطور که آب آشامیدنی در آمیل بود و پرسشنامه های مربوط به پایداری را افزایش داد. استفاده از کود معدنی در Tamale بیشتر از اوآگادوگو بود و مخالف مورد استفاده برای کمپوست و کود بود که به وجود بازارهای کود در اوگاندا پرداخته شد. مشارکت کشاورزی شهری در سیستم های غذایی شهری به این ترتیب به واسطه ی موقعیت تاریخی و جغرافیایی آن شکل می گیرد. توجه به برنامه ریزی مسیر، مسائل مربوط به مدیریت آب و آبیاری و باروری می تواند به آن کمک کند.
مقدمه
کشاورزی شهری و پیرامونی (UPA) نقش منحصر به فرد و مهم در سیستم های غذایی شهری ایفا می کند. ورزشکاران از فضاهای شهری و فضاهای شهری استفاده می کنند تا خود و دیگران را با غذا فراهم کنند، در حالی که درآمد حاصل از فروش (Dubbeling، Canton Campbell، Hoekstra و Van Veenhuizen، 2009). فرصت ها و خطرات ارائه شده توسط UPA ملاحظات مهم برای برنامه ریزان و سیاست گذاران را فراهم می کند. این دسترسی خوبی به ورودی ها دارد، از جمله مواد شیمیایی کشاورزی، ضایعات آلاینده (لی-اسمیت، 2013) و منابع شهری و فاضلاب (Tixier & Bon، 2006). بازارهای تولید نسبتا با ثبات، طیف وسیعی از کالاها را تقاضا می کنند (Mawoisa، Aubry، & Le Bail، 2011). با این حال، آن را نیز با دیگر استفاده از زمین های شهری و صنایع برای منابع مانند زمین، آب و محصولات باقی مانده (Naab، Dinye، & Kasanga، 2013) رقابت می کنند و مصرف کنندگان و مقامات شهرستان ابراز نگرانی های بهداشتی در مورد استفاده مجدد از دفن (Mougeot، 2000). برخی از تنظیمات دارای موانع قانونی هستند (Cissé، Gueye Ndèye، & Sy، 2005) و بهره وری استفاده از منابع اغلب کم است.
Year: 2018
Publisher : ELSEVIER
By : Imogen Bellwood-Howard, Martina Shakya, Gabin Korbeogo, Johannes Schlesinger
File Information: English Language/ 14 Page / size: 1.35 MB
سال : 1396
ناشر : ELSEVIER
کاری از : Imogen Bellwood Howard، Martina Shakya، Gabin Korbeogo، Johannes Schlesinger
اطلاعات فایل : زبان انگلیسی / 14 صفحه / حجم : MB 1.35
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.