LICHENS AS POSSIBLE SOURCES OF ANTIOXIDANTS[taliem.ir]
اطلاع رسانی-Notices

LICHENS AS POSSIBLE SOURCES OF ANTIOXIDANTS

ارسال شده در ژوئن 14, 2018 در 7:30 ب.ظ توسط / بدون دیدگاه

ABSTRACT

Acetone, methanol and aqueous extracts of the lichen Cetraria islandica, Lecanora atra, Parmelia pertusa, Pseudoevernia furfuraceae and Umbilicaria cylindrica were investigated for antioxidant activity by five different methods: DPPH radical scavenging, superoxide anion radical scavenging, reducing power, determination of total phenolic compounds and determination of total flavonoid content. Different  antioxidant activities of the tested extracts were studied in comparison to known antioxidants such as  ascorbic acid, butylated hydroxyanisole (BHA) and α-tocopherol. The tested extracts had strong antioxidant activity. The DPPH radical scavenging activity ranging from 32.68-94.70%. For reducing power, measured values of absorbance varied from 0.016 to 0.109. The superoxide anion scavenging activity for different extracts was 7.31-84.51%. In addition, the high contents of total phenolic compounds (12-76.42 µg of pyrocatechol equivalent) and total flavonoids (1.37-54.77 µg of rutin equivalent) suggests that phenols and flavonoids might be the major antioxidant compounds in studied extracts. Tested lichen species were found to possess effective antioxidant activities and can be used as good natural sources of antioxidants.

INTRODUCTION

  Reactive oxygen species (ROS), which include superoxide anion radicals (O2-), hydrogen peroxide (H2O2), hydroxyl radicals (OH) and singlet oxygen (1O2), are different forms of activated oxygen (Halliwell, 1995; Squadriato and Pelor, 1998; Huda-Faujan et al., 2009). In normal values, ROS are necessary for cell function, but in high concentrations leads to oxidative stress and to the development a large number of diseases such as arthritis, carcinogenesis, aging (Sangameswaran et al., 2009).Antioxidants, both synthetic and natural, are substances which possess the ability to protect the body from damage caused by free radical induced  oxidative stress (Souri et al., 2008). However, at the present time, suspected that synthetic antioxidants such as butylated hydroxyanisole (BHA), butylated hydroxytoluene (BHT), tertbutylhydroquinone (TBHQ)  and propyl gallate (PG) have toxic and carcinogenic effects (Zhang et al., 2009). Because of that, are needed the development and use of natural antioxidants for their capacity to protect organisms without any  negative effects from damage induced by oxidative stress (Naveena et al., 2008; Gulcin et al., 2004). Natural antioxidants should be required from various sources such as plants, macromicetes and lichens. In the search for new natural antioxidant sources, our attention was focused on lichens.

چکیده

استاتن، متانول و عصاره های آبی لیگن Cetraria islandica، Lecanora atra، Parmelia pertusa، Pseudoevernia furfuraceae و Umbilicaria cylindrica برای فعالیت آنتی اکسیدانی با پنج روش مختلف مورد بررسی قرار گرفت: ریزدانه رادیکال DPPH، تخلیه رادیکال سوپراکسید آنیونی، کاهش قدرت، تعیین ترکیبات فنلی کل و تعیین مقدار کل فلاونوئید. فعالیت های آنتی اکسیدانی مختلف عصاره های مورد آزمایش در مقایسه با آنتی اکسیدان های شناخته شده مانند اسید آسکوربیک، بوتیل هیدروکسی آنیزول (BHA) و α-توکوفرول مورد مطالعه قرار گرفتند. عصاره های آزمایش شده دارای فعالیت آنتی اکسیدانی قوی بودند. فعالیت رادیکال DPPH که از 32.68-94.70٪ برخوردار است. برای کاهش قدرت، مقدار اندازه گیری جذب از 0.016 تا 0.109 متغیر است. فعالیت آنزیمی سوپراکسید برای عصاره های مختلف به ترتیب 81 / 84- 51/7٪ بود. علاوه بر این، محتوای بالای ترکیبات فنلی (42-64.42 μg از معادل pyrocatechol) و کل فلاونوئیدها (73.77 μg -7.77 μg معادل روتین) نشان می دهد که فنول ها و فلاونوئیدها ممکن است ترکیبات آنتی اکسیدانی اصلی در عصاره های مورد مطالعه باشد. گونه های لیگن تست شده دارای فعالیت های آنتیاکسیدانی موثر بوده و می توانند به عنوان منبع طبیعی طبیعی آنتی اکسیدان ها مورد استفاده قرار گیرند.

مقدمه

اکسیژن مجاز (ROS) که شامل رادیکال های آنیون سوپر اکسید (O2-)، پراکسید هیدروژن (H2O2)، رادیکال های هیدروکسیل (OH) و اکسیژن مجزا (1O2) هستند، اشکال مختلف اکسیژن فعال هستند (Halliwell، 1995؛ Squadriato and Pelor، 1998؛ هدا فوگان و همکاران، 2009). در مقادیر طبیعی، ROS برای عملکرد سلولی ضروری است، اما در غلظت های بالا منجر به استرس اکسیداتیو و توسعه بسیاری از بیماری ها مانند آرتریت، سرطان زایی، پیری می شود. (Sangameswaran و همکاران، 2009) Anti-oxidants، both synthetic and natural ، مواد هستند که توانایی محافظت از بدن را از آسیب ناشی از استرس اکسیداتیو ناشی از رادیکال آزاد دارند (Souri et al.، 2008). با این حال، در حال حاضر مشکوک است که آنتی اکسیدان های مصنوعی مانند هیدروکسی آنیزول بوتیل (BHA)، هیدروکسیتولول بوتیل (BHT)، تربت بوتیل هیدروکینون (TBHQ) و پروپیل گالات (PG) اثرات سمی و سرطان زا دارند (Zhang و همکاران، 2009). به همین دلیل توسعه و استفاده از آنتی اکسیدان های طبیعی برای توانایی آنها برای محافظت از موجودات زنده بدون هیچ گونه اثر منفی از آسیب ناشی از استرس اکسیداتیو ضروری است (Naveena et al.، 2008؛ Gulcin et al.، 2004). آنتی اکسیدان های طبیعی باید از منابع مختلف از قبیل گیاهان، ماکرومیت ها و لیکن ها مورد نیاز باشد. در جستجوی منابع جدید آنتی اکسیدانی طبیعی، توجه ما به لیسه ها متمرکز بود.

Year: 2011

Publisher : ELSEVIER

By : MARIJANA KOSANIĆ AND BRANISLAV RANKOVIĆ

File Information: English Language/ 6 Page / size: 223 KB

Download

سال : 1390

ناشر : ELSEVIER

کاری از : MARIJANA KOSANIĆ  و BRANISLAV RANKOVIĆ

اطلاعات فایل : زبان انگلیسی / 6 صفحه / حجم : KB 223

لینک دانلود

پاسخ دهید